Productfotografie tips voor bloggers

woensdag 20 april 2016


Fotografie is altijd al een kleine passie van mij geweest. Toen ik een jaar of 21 was (wow, al 10 jaar geleden) kocht ik voor het eerst een spiegelreflexcamera. Ik gebruikte hem vaak al wist ik niet echt goed wat ik deed. Nu nog steeds probeer ik zelf veel uit te zoeken en doe ik maar iets waarmee ik het beste resultaat krijg. Misschien dat ik toch best ooit een basiscursus kan volgen, maar ik heb het gelukkig wel wat beter onder de knie. Ik had toen ook nog geen idee dat ik ooit een blog zou beginnen waarbij fotografie zo belangrijk zou worden. 
Een goede (daarom niet de duurste) camera is dus noodzakelijk om kwalitatief goede foto's te nemen, maar dat niet alleen. Ik geef je mijn tips die ik de laatst afgelopen jaren heb ontdekt om een goed resultaat te bekomen. 

FOTOGRAFEER IN DAGLICHT
Zorg dat je voldoende daglicht hebt. Welke blogger klaagt er in de winter nu niet dat het zo grauw is buiten en de zon te snel ondergaat? Het mooiste resultaat vind ik nog steeds met daglicht. Een softbox of ringlamp kan hier moeilijk tegenop. Ik merk dat ik het best in de voormiddag of late namiddag fotografeer, maar dat hangt er natuurlijk af waar de zon op en onder gaat. Direct zonlicht kan je best vermijden, je foto's zijn dan meteen overbelicht en je krijgt teveel schaduw.


SPEEL MET JE CAMERA
Als je net als mij een spiegelreflexcamera gebruikt zet hem dan eens op handmatig. Bij Canon is dat M (Manual). Hier kan je zelf je witbalans nog aanpassen wat ik erg handig vind. Ik hou er niet zo van als een foto te koel of te warm overkomt. 
Voor de rest speel ik ook wat met de ISO en wil ik graag meer ontdekken over de sluitertijd en diafragma. Voorlopig ga ik hier niet veel over uitbreiden, want ik ken er veel te weinig van!
Ik kan wel nog zeggen: zie dat je foto's niet té overbelicht zijn. Ik maakte dit probleem wel vaak. De helderheid in een foto valt beter aan te passen dan dat je hem terug donkerder moet maken. 


ACHTERGROND
Om make-up producten te fotograferen vind ik een witte achtergrond vaak voor het mooiste resultaat zorgen. Ik gebruik hiervoor mijn vierkanten Ikea tafeltje wat ik door heel het huis kan slepen. 
Vooral kleurrijke producten vind ik het mooist overkomen op wit. Maar ik speel zeker vaak met mijn achtergrond. Leuke achtergronden voor producten zijn:
schapendekentje (kan je ook bij Ikea vinden en ondertussen heeft bijna elke blogger deze wel)
marmer
dienblad
houten tafel of parketvloer (ik vond een placemat in houtlook, niemand die weet dat het niet mijn vloer is, alé ja tot nu haha)
boomstronk: mijn buurman keek wel raar op toen ik hem vroeg als ik een stuk boomstronk mocht lenen tussen zijn al zijn 'kachel'hout, maar kijk het resultaat vind ik heel leuk dus je ziet: gewoon even proberen! 

ACCESSOIRES
Ook accessoires zijn belangrijk. Niet elke foto vraagt hier om, soms hou ik niet van te drukke foto's en hou ik het graag clean. Maar als ik de foto wat meer leven wil geven dan zijn deze voorwerpen altijd een aanrader:
Bloemen of kleine plantjes: deze doen het altijd goed! Verse rozen gehaald? Zet ze in een vaas en fotografeer eens van bovenaf met het product ernaast.
Boek of tijdschrift : Heel wat boeken of tijdschriften kunnen perfect dienen als achtergrond of ze kunnen ook wat extra's geven in je foto. 
Lampjes, juwelen, iets wat voor de nodige bling zorgt. Jep, het werkt! 
Speel met de seizoenen: elk seizoen heeft wel iets leuks uit de natuur wat je kan gebruiken. Ik denk aan dennenappels, besjes, wilde bloemen... 


Na het fotograferen bewerk ik ook steeds mijn foto's in Photoshop. Niet extreem, maar toch geven enkele aanpassingen al een groot verschil. Deze tips deel ik de volgende keer met jullie!


12 opmerkingen

 1. Al heb ik geleerd over de ISO, de sluitertijd, wit balans en diafragma moet ik zeggen dat een goede camera brengt je heel ver. Ik ben ook dol op foto's maken voor de blog. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijne tips. Ik vind persoonlijk dat je hele mooie en leuke foto's maakt. Lekker afwisselend en strak.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hele goede tips! Ik moet echt meer met mijn camera spelen maar ik kan er niks van :P En met accessoires zou ik ook meer moeten doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede tips! Ik probeer ook betere kwaliteit fotos te leveren. :D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie foto's allemaal. Precies goed belicht, want te helder is inderdaad ook niet mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijne tips, je foto's zijn altijd erg mooi en leuk voor naar te kijken :)
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het juiste licht is echt zo belangrijk! Met mijn achtergronden ben ik meestal vrij basic (wit) maar ik kan de speciale achtergronden op andere blogs wel heel erg bewonderen en apprecieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk dat je tips and tricks deelt! Door het bloggen heb ik ook heel vaak mijn camera in de aanslag. Jouw foto's zijn zo mooi, thanks voor je tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Handige tips! Soms lukt het me meteen om mooie foto's te maken, andere dagen duurt het dan weer wat langer… Hangt bij mij heel vaak af van het daglicht!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ah, yes... winterlicht en klagende bloggers, herkenbaar! :D Ik heb ook het liefst van al helder daglicht, dat werkt gewoon zo gemakkelijk! Maar dat is hier in België helaas niet altijd mogelijk op het moment dat ik thuis ben, haha.

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© A Beauty To Rock. Design by Fearne.